21 Ocak 2014 Salı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AKP'nin Yargıya Müdahalenin Belgesini Açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AKP'nin Yargıya Müdahalenin Belgesini Açıkladı
CHP grup toplantısında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu AKP'nin yargıya nasıl müdahale ettiğini belgesiyle açıkladı. Kılçdaroğlu, Adalet Bakanlığı'nın İzmir'de yürütülen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında savcının değiştirilmesi ve dosyanın kapatılması için emir verdiğini gösteren bir belgeyi canlı yayında açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de yürütülen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda Başsavcının tuttuğu ve hükümetin soruşturmanın üzerini kapatma emri verdiğini gösteren tutanakları açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Başsavcının tuttuğu ve hükümetin soruşturmanın üzerini kapatma emri verdiğini gösteren tutanakları canlı yayında okudu: 
Kılıçdaroğlu Tutanağı şöyle okudu
"İzmir’de de bir operasyon yapıldı. Operasyon çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık. Deliller toplanıyor, önce bilirkişiye gönderiliyor, raporunu veriyor. Bunun üzerine savcılık 6 Ocak 2014’te bir karar alıyor, arama yapılacak yerler belirleniyor, şüphelilerin de yakalanması isteniyor. Aynı tarihte, bu mahkeme kararı gereği yapılmak üzere emniyete gönderiliyor. Çünkü emniyet bu işi yapacak. 
Tutanaktan okuyorum, başsavcının tuttuğu tutanaktan okuyorum size 
"Mahkeme tarafından verilen kararlar mesai sonrasına kalmış, kararların Emniyet’e icra için gönderilmesinden sonra 6 Ocak 2014 tarihinde saat 19:38’de evimde bulunduğum sırada Müsteşarlık Makamından 0530527… numaralı telefonumu arayan sekreter Sayın Müsteşar Kenan İpek’in benimle görüşmek istediğini iletti. Sayın Müsteşar hal hatır sorduktan sonra sözü yürütülen soruşturma evrakına getirip içeriğini sordu. Kendisine kısaca soruşturmayla ilgili bilgi verdim. Bunun üzerine bu soruşturmanın derhal durdurulmasını ilgili Cumhuriyet Savcısının değiştirilmesini istedi, makamda beklediğini, sonucun kendisine bildirilmesini istedi. Cevaben kendisine, hukuk ve yasalara aykırı bir işlem olmadığını izah etmeme rağmen ısrarcı oldu. Dört dakika süren görüşme sonrası, tekrar soruşturmayı durdurmamı, mahkeme kararlarını kolluktan geri istememi ve Cumhuriyet Savcısını değiştirmemi ısrarla istedi ve cevap beklediğini belirterek telefonu kapattı." 
Bitmiyor. 
“Daha sonra beni tekrar 22:31’de aynı şekilde Sayın Müsteşar Bey arayarak ne yaptığımı sordu. Bende yapılan işlemin hukuk kuralları çerçevesinde olduğunu, herhangi bir müdahaleyi gerektirir bir durumun bulunmadığını nezaketle izah etmeye çalışmama rağmen bana hitaben ‘bu saatte git, Cumhuriyet Savcısını değiştir, tüm kararları iptal et, bu soruşturmayı durdur. Bunu yapmazsanız sonuçlarına katlanırsınız’ diyerek telefonu kapattı.” 
Tutanağın son bölümünde şöyle diyor: 
Cumhuriyet başsavcılığımızca yapılan işlemlerde hukuka aykırı bir işlem görmediğimden bu taleplerini yeri getirmedim."