20 Eylül 2017 Çarşamba

AKP'nin Taşeron İşçiye Kadro Yalanı

AKP'nin Taşeron İşçiye Kadro Yalanı
AKP iktidarı kendi eliyle mağdur ettiği taşeron işçilere, yıllardır kadro vereceğini söyleyerek oy avcılığı yaptı.  Aradan 15 yıl geçmesine rağmen beklenen kadro bir türlü verilmedi.

Eski Başbakan Ahmet Davotoğlu, görevden el çektirilmeden önce, hiçbir ayrım yapılmaksızın kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamının “kamuya” alınacağını duyurmuştu. Eski Başbakan, “Asıl işlerde çalışan personelimizi “kamuya” alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de “kamuya” almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah” demişti. 

Eski Başbakan, kelime oyunları yaparak özellikle “KAMU”ya alınacak demiş, “KADRO” verilecek dememişti. Oysaki aynı Başbakan, 1 Kasım 2015 seçimlerinden önce, taşeron işçilerin “KADRO”ya alınacağını söylemişti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal da taşeron işçilerin "Özel Sözleşmeli Personel" statüsünde kamuda istihdam edileceğini açıklamıştı.  Ağbal, taşeron işçilerin yeterlilik sınavına tabi tutulacağını, ücretlerinde hiçbir artışın yapılmayacağını, kadrolarının "Özel Sözleşmeli Personel" statüsü olacağını, 3’er yıllık sözleşme imzalanacağını ve 3'üncü yılın sonunda performans değerlendirmesi yapılarak sözleşmelerin yenileneceğinin altını çizmişti.

Biz de altını çizerek; “AKP hükümeti taşeron işçiye  “KADRO” vermiyor. “Özel Sözleşmeli Personel” satatüsünde kamuya alarak sömürü düzenine devam edecek” demiştik.

“Özel Sözleşmeli Personel” statüsü şartlarını da şöyle açıklamıştık:

ü  Sınav şartı getiriliyor. 
ü  Ücretlerinde hiçbir iyileştirme yapılmıyor.
ü  Asgari ücrete mahkum ediliyor.
ü  Performans değerlendirmesi getiriliyor.
ü  İş güvencesi verilmeyerk, 3 yıllık iş sözleşmesi imzalanıyor.
ü  3'üncü yılın sonunda performans değerlendirmesi yapılarak sözleşmenin yenilenip yenilenmeyeceğine karar veriliyor.
ü  Sendika hakları gasp ediliyor. Memur olmadıkları için kamu sendikalarına, işçi olmadıkları için işçi sendikalarına üye olamıyorlar.
ü  Kıdem tazminatı hakkı verilmiyor
ü  Toplu iş sözleşmelerinden, ikramiye ve sosyal haklardan yararlanma hakları yok.
ü  Geçmişte açılan kadro davalarından vazgeçme şartı getiriliyor
ü  Memur olma şartları aranıyor,
ü  Güvenlik soruşturması yapılıyor

“İşte AKP’nin yıllardır kadro yalanıyla sömürdüğü taşeron işçiye reva gördüğü yeni kölelik statüsü bu” demiştik.

AKP 1 Kasım seçimlerinde taşeron işçiden beklediği desteği de alarak iktidar oldu. Başbakan değişti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları değişti. Ancak taşeron işçilerin durumunda bir değişiklik olmadı. Değil taşeron işçiye “kadro” vermek,  “Özel Sözleşmeli Personel” sözü de rafa kalktı.

Şimdi yine seçimler yaklaşıyor!
Çiçeği burnunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da buna destek verdi. Maliye Bakanı, önceki çalışmaların dikkate alınarak, bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.  Yandaş basın ve televizyonlar, taşeron işçiye “kadro” yalanını yeniden pompalamaya başladı.

Senaryo hep aynı!
Ancak taşeron işçinin hayatında değişen bir şey yok!
Ezilen hep taşeron işçi!

AKP taşeron işçiye hep yalan söyledi! Kadro sözünü, ne seçim bildirgesine koydu ne de hükümet programlarında yer verdi.  Hep gündemde tutarak, oy avcılığı yaptı. Umutla kadro bekleyen işçilerin geleceğini sömürdü. Yıllardır tekrarlanan oyuna rağme, taşeron işçilerimiz de AKP’ye oy vermeye devam etti!

Ancak, unutulmamalıdır ki sömürüden beslenenler kendi yarattığı kölelik sistemini kaldıramaz!!!
Taşeron işçilerin emeğinin üzerine kurulan çağdaş köleklik sistemini CHP kaldıracak!!!
CHP taşeron işçiye söz verdi!
Hiçbir ayrım yapılmaksızın kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamını “KADRO”ya alacak!!!

Yıldırım Kaya
CHP Parti Meclisi Üyesi
20 Eylül 2017